BloggProffs

Glykemiskt Index – nyckeln till välmående? Gästblogg av Sylvia Stenfelt

Dags att presentera den tredje gästbloggaren Sylvia Stenfelt.

Sylvia är en 40-årig tvåbarnsmamma, med ett mångårigt genuint intresse för kost och träning. Sen några år tillbaka tränar hon långdistanslöpning, och springer hellre än bra. Hon har ett förflutet som diplomerad gruppträningsinstruktör inom disciplinerna aerobics, step up och box och ska till hösten göra come back som en pigg och glad gympaledare.

Håll till godo

Jag hade en patient i våras, som kom för att göra en sk glukosbelastning. Vården hade uppmärksammat förhöjda blodsockervärden på damen under en längre tid och hon ombads därför att göra testet för att utröna om hon möjligtvis hade drabbats av typ 2 diabetes.

”Men, jag äter ju aldrig kakor, godis eller dricker läsk. Glass tycker jag inte ens om. Har aldrig gjort! Hur kan jag få sockersjuka??” frågade hon mig medans jag stack henne i fingret.

Man lurar sig själv om man tror att det bara är godis, kakor och läsk som triggar igång sötsug Alla snabba kolhydrater påverkar blodsockerhalten genom att höja den rejält. Kroppen svarar med att frisätta stora mängder insulin, som är ett glukosnedsättande hormon, för att sänka blodsockret. Följden av detta blir att blodsockret sjunker väldigt snabbt och till lägre nivåer än man hade innan man åt. Vilket sätter igång andra signaler om att ”nu behövs det socker”…och så är man med fingrarna i kakburken eller godispåsen.

Glykemiskt Index (GI) är ett mått på olika livsmedels påverkan på blodsockret. Raffinerat och tillsatt socker är aldrig bra. Det tillför bara energi och ser till att blodsockret åker värsta berg-o-dalbanan. Det är då det är lätt att stoppa i sig något sött. Men, vill man gå ett steg längre med sitt blodsockerkontrollerande och därmed öka chanserna till att ta makten över sötsuget kan det vara bra att även fundera lite på vilka kolhydrater som äts samtidigt som man slänger ett öga på livsmedlets GI. Ju lägre, desto bättre.

En hel måltids GI påverkas självklart av måltidens innehåll. Men GI kan ju vara lite knixigt att räkna ut. Här finns då flera knep att ta till för att sänka en hel måltids glykemiska index.

T ex ser man till att alltid ha både fett och protein i en sammansatt måltid. Fett och proteiner fördröjer magsäckstömningen vilket leder till ett lägre blodsockersvar och lägre insulinfrisättning. Dessutom håller man sig mätt längre och sötsuget dyker aldrig upp. Äter jag, t ex, en frukt brukar jag stoppa i mig några mandlar/nötter till, eller så dricker jag ett glas mjölk.

Syra sänker GI, så ha för vana att äta en blandad sallad med en vinegrett till. Min favorit är äppelcidervinäger.

Fibrer sänker också GI. Alltså kan t ex pannkakor, gjorda på vitt mjöl, göras GI-säkra genom att tillsätta kruskakli eller havrekli i smeten. Jag gör såna själv, och mina barn har fått höra ”vad konstiga eran mammas pannkakor ser ut!”

Fullkornsvarianter av pasta och ris kan vara bra att föredra framför de vita sorterna. Likaså bröd gjorda på hela korn. Smakar mer, mättar bättre.

Vill man lära sig mer om det glykemiska indexet och hur det påverkar kroppen, rekommenderar jag Fredrik Pauluns böcker i ämnet. Lättlästa och inspirerande.

OM jag någon gång känner att jag behöver tugga på något sött – jo, det händer ungefär en gång i månaden – så äter jag några torkade aprikoser. Söta, goda, fulla med fibrer, järn och andra mineraler, och lågt GI.

Och just det, en sak har jag glömt: KROM! Se till att äta kromrika livsmedel, då krom är viktigt för kolhydratomsättningen. Det är känt att krombrist, även om det inte är så vanligt om man äter som man ska, ger onormalt sötsug som symtom. Krom finns i skaldjur, ostron, kött, fullkorn, vetegroddar, öljäst, även i potatis, svamp, vitt vin, öl och ost.

Det finns flera sätt att ta tillbaka makten över sitt sockerbegär, varav jag har berättat om ett, som jag själv tycker fungerar väldigt bra. Varför inte testa?

Jag avslutar med ett stort LYCKA TILL! Vill man så kan man! Glöm inte det!”

Over & out

Taggar:

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu