BloggProffs

Godislöfte? Nej inte alls. Gästblogg av Per Johnni

Vår femte gästblogg kommer från Per Johnni en gift, 3 barnsfar som efter många år av support och skjutsande i samband med dom 2 äldsta barnens handbollsträning nu äntligen fått tid att ta itu med den egna träningen. Han har dessutom tagit tag i sin övervikt, helt på egen hand, imponerande berättelse.

HÅLL TILL GODO

Kost utan socker blev min melodi och har så varit sedan början av maj då jag insåg att jag, BMI-mässigt sett, var kvalificerad för gastrisk bypass http://sv.wikipedia.org/wiki/Gastrisk_bypass
då blev jag skrämd, riktigt skrämd!

Jag hade aldrig känt mig fet, överviktig det var jag ju men fet kände jag mig verkligen inte som men ändå kvalificerad för operation?!? Kanske jag reagerat tidigare om allt suttit på magen men jag har haft allt ganska väl fördelat över hela kroppen och aldrig haft en Lilla Fridolfs profil.

Började söka efter olika viktnedgångsalternativ och insåg att LCHF var det som passade mig bäst. Jag började läsa om det på en fredag och redan på söndagen var jag igång, helt ovetandes om att det var en i mångas ögon kontroversiell metod med många hätska debatter både i Funbeat och andra ställen. Jag överraskades dock över hur snabbt mitt godissug försvann, inget sug alls på godis eller annat sött, idag tycker jag t. o. m. att mjölk smakar sött.

Så det är nog lite fusk om jag skulle vara med på Krutgubbens godislöfte men i min historik kunde en vecka bestå av 1 kg vingummin, 2st Marabou 200-grammare och lösviktsgodis som blev över efter barnens lördagsgodis. Ja, barnen var väluppfostrade och fick bara äta godis på lördagar men det gällde inte mig, konstigt nog. Så det har blivit ganska många kilo godis jag inte ätit nu och för den del heller inte saknat. Godis för mig i dag är brieost, salami, oliver och nötter.

Nu skulle jag inte rekommendera någon som idag regelbundet motionerar och satsar på att få bättre tider eller orka längre att börja med LCHF för att äta mindre godis, man lär prestera sämre än tidigare och först efter 4-6 månader är man ikapp igen. För mig var läget annorlunda, jag började från noll träning och jag har inget att jämföra med, men träningen har gått bättre och bättre under sommaren, dock lite saktare än jag trodde från början, men snart har de 4-6 månaderna gått och jag hoppas det släpper snart. Skulle jag rekommendera LCHF så skulle det egentligen bara vara till de som befinner sig i min utgångsposition, väldigt överviktiga och så gott som noll motion, då kan en viktnedgång skapa bra förutsättningar för att kunna börja motionera.

Triathlon blev jag intresserad av tidigt i somras då jag såg att Stockholm Triathlon hade en supersprintdistans, 400m simning + 10km cykling + 2,5km löpning, jag anmälde mig tidigt för nu var det både morot och piska för att regelbundet träna under sommaren. Mitt ursprungliga mål var att orka med att löpa alla 2,5km utan att behöva stanna men insåg att jag var tvungen att sänka ribban till att ta mig i mål innan de började riva allt.
Väl på plats för min absolut första start i en tävling så kom jag i fel våtdräkt, efter simningen gick den inte att ta av så jag fick både cykla och springa i den, tung var den också, ca 20 kg, så till nästa år ska jag byta ut den till en lättare och definitivt till ett annat märke, F-E-T-T hör nog till de sämsta märkena på marknaden. Jag kom sist, absolut sist inklusive damklassen, men det märktes som tur var inte eftersom det var så många kvar i spåret från de längre klasserna.

Jag lär inte vara bland Sveriges mest vältränade 50-åringar 2011 men jag ska banne mig inte komma sist igen.

Ska jag börja äta godis igen? Javisst ska jag det men då får det bli dyra och exklusivt handgjorda chokladpraliner för speciella tillfällen, för allt billigt sockerslisk är för evigt bannat, förhoppningsvis.

Mina data:
Längd 176 cm
Maxvikt 112kg.
Dagsvikt 93kg.(-19kg)
Målvikt 77kg, då börjar det kanske bli aktuellt att låta LCHF glida över till GI, men absolut inte godis.

Lycka till alla ni som har avgett godislöften, kämpa på och låt det även bli ett bestående minskat intag av godis i framtiden.

/Per Johnni

Taggar:

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu