BloggProffs

Godis- och kaklöftet – Uppstarten. Gästblogg av Zandra Hedlund

Då var det dags äntligen dags, vad vi har längtast, eller hur?

Har idag äran att presentera några väl valda ord från en av våra gästbloggare nämligen dietisten och den duktiga triathleten Zandra Hedlund.

Vägen till ett sockerfritt liv?

Till att börja med: Grattis till ett superbra beslut! Jag hoppas att Ni alla kommer att få ut så mycket som möjligt av denna utmaning och att den leder till en sundare kosthållning. Jag har fått den stora äran att gästblogga och försöka peppa Er under utmaningstiden och det känns förstås jätteroligt!

Till vardags jobbar jag som dietist och försöker där hjälpa människor till ett friskare liv med hjälp av kostbehandling vid diverse sjukdomstillstånd. På fritiden är jag en riktig träningsnörd med triathlon som min huvudsport. Även där är ju maten en viktig del. Man kan helt enkelt säga att det här med mat och träning är min grej.

Att sluta äta raffinerat socker är ett bra beslut. Det är ingenting vi egentligen behöver, men det innebär förstås inte att det alltid är lätt att sluta med för det. Sockersug kan vara oerhört starkt om man väl vant sig vid söt smak. För många kan den första tiden utan socker kännas jobbig, men det tar vanligtvis inte lång tid förrän suget successivt försvinner och sötsaker blir mer och mer ointressant.

Några tips på vägen för att minska sötsuget:

- Ät regelbundet. Ibland är sötsug egentligen bara maskerad hunger. Går det då längre tid än vanligt mellan måltiderna är risken stor att suget kommer. Samma måltidsordning fungerar förstås inte för alla, men oavsett om du äter 3 eller 6 måltider per dag, försök att äta på ungefär samma tider eller med samma mellanrum mellan måltiderna varje dag.

- Se till att äta tillräckligt med protein och snåla inte onödigt mycket på fettet. Varje måltid bör innehålla en proteinkälla (t.ex. kött, fisk, ägg, baljväxter, mjölkprodukter) och en fettkälla. Fyll ut med rikliga mängder grova grönsaker. När det gäller kolhydrater är fullkorn att föredra. Protein och fett mättar bra och är man mätt och belåten, hålls suget vanligtvis borta.

- Undvik stora mängder av sötade produkter, som t.ex. fruktyoghurt, söta flingor osv, eftersom söt smak triggar sötsug. Även naturligt söta produkter som juice, honung och torkad frukt har den effekten. Kroppen kan nämligen inte känna skillnad på om sockret kommer från en naturlig källa eller om det är tillsatt i efterhand. Även sötningsmedel kan trigga sötsug pga den söta smaken. Det bästa är alltså att försöka vänja sig av med söt smak. Det är smaken som är boven i dramat, eftersom den påverkar hjärnans belöningssystem.

- Färsk frukt och bär innehåller relativt sett små mängder socker, då de till större delen består av vatten. Så välj hellre färsk än torkad frukt och smaksätt naturell yoghurt och dylikt med färsk frukt/bär istället för att köpa färdigblandade sockerstinna varianter. Både godare och nyttigare!

Har man tidigare ätit mycket sötsaker, innebär det att man fått i sig mycket energi (kcal) därifrån. När man slutar äta socker, kan man således äta mer mat! Så passa på att gå loss på en massa god och nyttig mat under den här perioden. Sen kommer Ni aldrig vilja byta ut det mot socker igen!

Lycka till med utmaningen! Ni är grymma!

Taggar:

3 Kommentarer till “Godis- och kaklöftet – Uppstarten. Gästblogg av Zandra Hedlund”

  1. louis vuitton Säger:

    Many people consider Louis Vuitton Outlet Diaper bag as a symbol of their high status when they go business or present a very important occasion. But we will inform you that each Louis Vuitton Handbags diaper bag in our on-line store will not only become a sign of status, but also embody your high personal taste. And we offer Louis Vuitton Purses diaper bag replica to widen the range of our customers’ choices. The fake Louis Vuitton Wallets diaper bags are unequaled in cool factor. You can find out a great many celebrity moms have chose baby Louis Vuitton Outlet diaper bags. And if you haven’t selected the Louis Vuitton Outlet diaper bags you would never feel stylish and attractive. If you can afford the expensive Louis Vuitton diaper bags of coach style which are also fabulous and modern designed by some famous genius, you will be amazed at how much of what you paid for your fun with the bag. The design of diaper bags blue can stay in style for a long time period.

  2. east Säger:

    {http://www.louisvuitton.com} . Account for 99 percent of all so-called authentic Louis Vuitton Bags sales. Many young people prefer to buy products in louis vuitton outlet online . Louis Vuitton Purses have been a sensation season after season since so many years now. There is no such thing as a cheap Louis Vuitton Bags . Some people are not willing to go the louis vuitton outlet store for their favorite items. If the purpose is simply to have the brand and are looking for Cheap Louis Vuitton handbags over your arm hang to the vote. The classic Louis Vuitton Purses bring a magnitude of style. It is a fact that a large number of people have difficulty in telling the difference between replica and Authentic Louis Vuitton Handbags . Like Louis Vuitton Outlet Florida and louis vuitton outlet handbags Texas. cheap louis vuitton bags are an extremely popular accessory used mostly by women..

  3. louis vuitton Säger:

    At coach outlet on-line sites, you louis vuitton could find various authentic Chanel Purses coach handbags, coach purses Michael Kors Outlet and coach wallets at discounted Chanel Bags rates and, you also get Coach Factory Outlet eighty off retail coach goods. Louis Vuitton Outlet Coach on the internet goods, coach outlet though offered at minimal value, Coach Factory are assured to be genuine Chanel Purses and not counterfeited and greatest Michael Kors Handbags top quality. All coach merchandise Chanel Handbags are along with authentic coach tags. louis vuitton outlet Have you actually assumed of coach outlet store coach outlet on-line store Michael Kors Outlet Have you actually taken some.

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu